Вебпортал працює у бета-версії

Україна вперше взяла участь у пояснювальній сесії Європейської комісії, присвяченій цифровізації

26 квітня 2024, 03:31

Перегляди:

Україна вперше взяла участь у пояснювальній сесії Європейської комісії, присвяченій цифровізації

23 квітня відбулася пояснювальна сесія Європейської комісії для України щодо переговорного Розділу 10 «Цифрова трансформація та медіа». Це перша зустріч України як країни-кандидата та представників ЄС, що присвячена сфері цифровізації. 


Пояснювальні сесії Єврокомісії — частина процесу перевірки відповідності законодавства країни-кандидата до права ЄС.  

Під час зустрічі сторона ЄС висловила готовність надалі підтримувати Україну на шляху євроінтеграційних реформ. Зокрема, через механізм Ukraine Facility, який є стратегією у впровадженні всеосяжних реформ та інвестицій на наступні 4 роки. 

Також Єврокомісія представила понад 100 актів права ЄС, описала особливості застосування кожного них і надала відповіді щодо реалізації цих актів. 

Перелік актів містить чинне законодавство ЄС, яке Україна впроваджує в межах Угоди про асоціацію. А також акти, які перебувають на стадії проєктів, але найближчим часом будуть ухвалені в ЄС та стануть обовʼязковими для України. Наприклад, eIDAS 2, Акт про штучний інтелект, Акт про кіберстійкість, Акт про кіберсолідарність.

Делегацію України очолила заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан. До складу також увійшли представники Мінцифри, МКІП, НКЕК, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, МОН, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

«Ми продовжуємо наш рух до членства в ЄС. Зокрема, у 2023 році сформували попереднє бачення шляху в межах Розділу 10 “Цифрова трансформація та медіа”. Однак остаточна дорожня карта буде визначена після проведення офіційного скринінгу. Тому нам важливо розуміти обсяги зобов’язань і заручитися підтримкою Європейської комісії для подальших консультацій. А також виробити правильні шляхи адаптації законодавства ЄС», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Серед ключових тем Розділу 10 «Цифрова трансформація та медіа»: 

  • загальна цифрова стратегія ЄС

  • електронні комунікації

  • цифрові послуги

  • обіг даних

  • довірчі послуги

  • кібербезпека

  • медіа

  • напівпровідники

  • штучний інтелект

Також улітку цього року очікується, що ЄС затвердить переговорну рамку для України. Це технічне завдання, яке встановлює положення та принципи для переговорів про вступ з кожною країною-кандидатом.