Вебпортал працює у бета-версії

Змагання хакерів та обмін досвідом: підсумки дня кібербезпеки в Луцьку

02 травня 2024, 10:00

Перегляди:

Змагання хакерів та обмін досвідом: підсумки дня кібербезпеки в Луцьку

На Волині відбувся «День кібербезпеки: відкриті дискусійні панелі, кіберхакатон». У межах події відбувся хакатон у форматі CTF (захоплення прапорця).

 

Це інноваційний захід, який надає можливість командам змагатися в галузі кібербезпеки та показати свої знання й навички в різних аспектах цифрової безпеки, включно з вразливостями програмного забезпечення та захистом мережі від кібератак. 

 

«З початку війни ми зіткнулися з викликами, що стосуються кібербезпеки нашої країни. Саме тому захід, який проводимо сьогодні, має дві мети: мотивацію молоді долучитися до подолання кібератак та налагодження співпраці між органами влади, місцевого самоврядування, наукою, молоддю, правоохоронцями, громадами, бізнесом, міжнародними партнерами. На Волині 54 громади, які працюють над цифровізацією. Водночас перед ними постав виклик кіберзахисту та кібергігієни, тому такий захід важливий для побудови правильної системи кіберзахисту громадам і їх взаємодії між собою», — зазначила СDTO Волинської області Вікторія Левчук.

 

У кіберхакатоні взяли участь 8 команд: «404», «Мурчалки», «rm-rf», «Bite», «Cyber Waffles», «NemaDKI», «WHAE» та «Cyber Crusaders». Учасники отримали доступ до середовища, яке їм необхідно зламати. Також вони мали знайти приховані повідомлення та виконували криптографічні завдання, щоб знайти «прапорці», які розміщені на правильно зроблених завданнях. 

Перемогу здобули команди з найбільшою кількістю «прапорців» — «Cyber Waffles», «NemaDKI» та «rm-rf».

 

«На Волині другий рік поспіль проводиться день кібербезпеки: відкриті дискусійні панелі, кіберхакатон. Цей захід є своєрідною платформою розвитку культури кіберзахисту й кібергігієни, адже зростає важливість систематизації знань кожного з нас щодня, щоб не натрапити на небезпеку в інформаційному середовищі. Культура кібергігієни — це те, над чим повинен задумуватися кожен щодня», — додала заступниця голови ОДА.

 

Цьогоріч участь у кіберхакатоні взяли команди не лише з Волині, а й із Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

 

Захід організовано Волинською обласною державною адміністрацією за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Луцького національного технічного університету в межах проєкту «Офіс впровадження цифрових рішень Digital Volyn, Програма EGAP, що реалізує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.