Вебпортал працює у бета-версії

Цифровізація регіонів: понад п’ять тисяч людей зареєструвались на довідковому порталі «Допомога Закарпаття»

09 жовтня 2024, 13:53

Перегляди:

Цифровізація регіонів: понад п’ять тисяч людей зареєструвались на довідковому порталі «Допомога Закарпаття»

Закарпатська ОВА впроваджує сучасні цифрові рішення для розвитку регіону: від конкурсу стартапів до допомоги бізнесам. Завдяки такому підходу область кілька років поспіль входить до числа лідерів серед регіонів за кількістю успішно реалізованих цифрових проєктів.

«Ми продовжуємо цифровізувати Закарпаття. Ми розуміємо, що зручна цифрова держава нерозривно пов’язана із доступними сервісами в громадах. Завдяки тісній співпраці з органами місцевого самоврядування та залученню допомоги від партнерів ми працюємо над тим, що диджиталізація Закарпаття покращувала щоденне життя людей і робила його комфортнішим», наголошує Олександр Пацкан, заступник голови Закарпатської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO).

Один із найуспішніших цифрових проєктів Закарпаття портал «Допомога Закарпаття», який вже відвідали 76 тисяч людей. Тут можна знайти інформацію про житло, матеріальну, гуманітарну, медичну та психологічну допомогу та ознайомитись із вакансіями. Найпопулярніші сервіси на порталі включають:

  • отримання дозволу на перебування в прикордонній зоні. Цим сервісом скористалися вже понад 8 тисяч людей
  • подання заявки на часткову компенсацію для місцевого бізнесу на придбання генераторів, акумуляторів, зарядних станцій та сонячних електростанцій в рамках проєкту Energy Help. З початку 2023 року понад 200 підприємств отримали компенсації на суму понад 27 мільйонів гривень
  • програма «Собака для ветерана», де ветерани можуть подати заявку, щоб в їхньому житті з’явився надійний чотирилапий друг — собака-терапевт. З початку проєкту вже 8 ветеранів скористалися такою можливістю
  • реєстрація заявок на участь у «Конкурсі стартапів». Наразі обробляються понад 40 заявок від місцевих фахівців, які хочуть реалізувати свої проєкти у різних сферах – від ІТ до сільського господарства. Переможці можуть отримати до 200 тисяч гривень на розвиток своїх ідей

У Закарпатській області багато уваги приділяють цифровізації адміністративних послуг. З 2021 року в рамках розвитку ЦНАПів реалізували кілька проєктів, які покращили доступність та якість послуг, особливо для мешканців віддалених районів. Для цього в області розвивається мережа ЦНАПів, де відкрили:

  • 60 центрів, більшість із яких відкриті після 2021 року
  • 63 віддалених робочих місця адміністраторів у 2023 році
  • новий територіальний підрозділ

На Закарпатті активно залучають міжнародну підтримку. Так, завдяки співпраці з Програмою розвитку ООН громади області отримали обладнання для ЦНАПів. Це покращило якість надання послуг:

  • 140 зарядних станцій
  • 41 ноутбук і 13 моноблоків
  • 12 портативних зарядних пристроїв для структурних підрозділів
  • 2 інтерактивні дошки для інклюзивно-ресурсних центрів
  • 40 планшетів для працівників соціального захисту

Велику популярність у регіоні має комплексна послуга Я — ветеран. Цей сервіс дозволяє ветеранам та їхнім сім’ям отримувати всі необхідні послуги в одному місці, без черг. З квітня цього року понад 3,5 тисячі людей звернулися до ЦНАПів.

Також нещодавно в трьох громадах області запровадили систему електронного документообігу, а ще 33 громади зараз її тестують. Це дозволить установам безпечно передавати інформацію, уникати втрат документів та заощаджувати час і кошти.

Закарпаття активно використовує наявні можливості: залучає міжнародних партнерів для впровадження нових ініціатив, використовує успішний досвід інших регіонів та адаптує проєкти відповідно до потреб місцевих громад. Таке бачення дозволяє ефективніше використовувати ресурси й впроваджувати проєкти, що відповідають реальним запитам населення і сприяють сталому розвитку регіону.