Вебпортал працює у бета-версії

На Львівщині відбувся брифінг щодо безпеки дітей в інтернеті та захисту мережі освітніх закладів від кіберзагроз

08 травня 2024, 16:20

Перегляди:

На Львівщині відбувся брифінг щодо безпеки дітей в інтернеті та захисту мережі освітніх закладів від кіберзагроз

Управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА спільно з управлінням протидії кіберзлочинами у Львівській області провели опитування серед батьків щодо безпеки дітей в інтернеті. Участь у ньому взяли 3 798 осіб. Серед основних тем — кібербулінг, основи кібербезпеки, протидія кіберзлочинам. 

Результати опитування демонструють: 

  • 47,9% не знають, що робити у випадках кібербулінгу
  • 43,1% не знають, як вчинити в разі кіберзлочину
  • 77,1% не знають про програми та ресурси з підвищення рівня кіберграмотності 

За результатами опитування розроблять інформаційні матеріали та дорожні карти, які міститимуть корисну інформацію про кібербезпеку. Також для представників шкіл і відділів освіти територіальних громад організують тренінги з реагування на кібервиклики.  

Нагадаємо, в Україні діють проєкти, покликані протидіяти кіберзлочинам. Зокрема:

STOPCRIME. Його мета — фіксувати та реагувати на злочини проти дітей. Кожен громадянин може анонімно або публічно повідомити про підозрілий контент, надіславши посилання. Далі громадська організація «Магнолія» збирає та аналізує інформацію й передає її до Департаменту кіберполіції та в Інтерпол. 

Повідомити про можливий сексуальний злочин над дітьми в інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime

BRAMA — проєкт, направлений на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту. Також метою проєкту є покращення медіаграмотності українців і популяризація безпечного поводження в інтернеті. 

Для блокування шкідливого джерела необхідно надсилати скарги за посиланням: https://t.me/+pLG6kLua36s1NDBi 

Крім того, щоб захистити мережу навчальних закладів Львівської області від кіберзагроз, компанія Cisco надасть на безоплатній основі строком на 1 рік сервіс Cisco Umbrella для закладів освіти регіону. 

Завдяки впровадженню хмарного сервісу Cisco Umbrella заклади загальної середньої освіти отримають сучасний та надійний інструмент захисту від кіберзагроз, зокрема, шкідливого програмного забезпечення, фішингових атак, розповсюдження шкідливих посилань тощо.

Львівська ОВА отримає доступ до дашборду — інтерактивної панелі керування для моніторингу й управління безпекою підключених мереж закладів освіти Львівщини. Це дасть змогу:

  • переглядати актуальні статистичні дані щодо загроз і виявлених атак
  • отримувати звіти про виявлені загрози, включно з інформацією про їх тип, джерело 
  • налаштувати правила фільтрації трафіку й блокування вебсайтів на основі власних потреб і політик безпеки
  • моніторити активність користувачів у мережі, виявляти аномальну поведінку та потенційні загрози
  • оцінювати ефективність заходів безпеки 

Інформацію щодо найпоширеніших запитів учнів в інтернеті використовуватимуть для планування тематичних виховних заходів, щоб підвищувати цифрову грамотність учнів.

Нагадаємо, що на вебплатформі Дія.Освіта наявний симулятор «Онлайн-безпека для дітей», що допомагає зробити гаджет безпечним для використання.