Вебпортал працює у бета-версії

На Вінниччині в цифровий реєстр перепусток внесли понад 15 тисяч заявок

Вчора о 14:12

Перегляди:

На Вінниччині в цифровий реєстр перепусток внесли понад 15 тисяч заявок

Цифровий реєстр перепусток у комендантську годину — топовий проєкт регіону, який успішно масштабується. Зручні портал і застосунок можна використовувати на будь-яких пристроях, що спрощує й пришвидшує погодження перепусток онлайн, без паперових заяв. 

Система генерує унікальний QR-код, що підвищує захист документів. Реєстр працює в бета-версії: за 9 місяців видано 6 603 перепустки. Успішний досвід області вже перейняли Рівненщина й Сумщина, однак його зручність дає змогу масштабуватися на всю країну.  

Це далеко не єдиний успішний цифровий проєкт  Вінниччини. У процесі цифрової трансформації Вінницька область зосередилася на впровадженні максимальної кількості цифрових послуг у територіальних громадах. Для цього ОВА надає всебічну підтримку: пропонує шаблони документів, проводить постійні консультації, навчання й тренінги, інформує про можливості для розвитку громад. 

«Сильна цифрова громада — для нас пріоритет у цифровій трансформації. Громади мають різні можливості для цифровізації, тому ми в ОВА взяли на себе роль модератора й координатора процесу», — наголошує Андрій Кавунець, заступник голови Вінницької ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO).

Щоб розвивати цифрові можливості та підсилювати цифровізацію громад, Вінницька ОВА сприяла такому:

  • понад 75% громад обрали цифрових лідерів, щоб ефективно цифровізуватися
  • 16 громад затвердили програми інформатизації, необхідні для впровадження цифрових проєктів
  • понад 370 тисяч мешканців області покращили цифрові навички, щоб почуватися комфортно в процесі диджиталізації

Однак цифровізація це не лише про розвиток громад. Це передусім про зручність та готовність відповідати на нові виклики, що постають перед людьми. Аби робота із гуманітарною допомогою стала більш зручною та ефективною, після початку повномасштабного вторгнення на Вінниччині оцифрували і її:

  • створили Систему обліку гуманітарної допомоги Human Helps. Це онлайн-платформа для обліку й видачі гуманітарної допомоги та аналізу потреб. Вона допомагає адмініструвати наявну допомогу та стежити за регулярністю її видачі. Понад 30 тисяч людей на Вінниччині вже отримали продуктові й гігієнічні набори завдяки платформі з 2023 року
  • упровадили Систему обліку потреб і взаємодії з міжнародними гуманітарними фондами. Вона містить статистичну й аналітичну інформацію про потреби вимушених переселенців. До системи залучені представники ОВА, громад, місць тимчасового проживання, гуманітарних складів  та гуманітарних організацій. Ця ініціатива також успішно діє в Сумській, Луганській та Херсонській областях

Для гармонійної цифровізації області CDTO Вінницької ОВА Андрій Кавунець спільно з командою успішно реалізував такі цифрові проєкти:

  • «Електронна Вінниччина» — комплексна регіональна програма інформатизації для розвитку цифровізації в області
  • «Доступні вебресурси для всіх» — ініціатива для розвитку цифрової безбар’єрності й доступності сайтів
  • «Захищені електронні комунікації» — програма для посилення кіберзахисту й безперебійного доступу до інтернету в області
  • «Кібердіагностика територіальних громад області» — план управління ризиками кібербезпеки у всіх 63 громадах області
  • мапи-дашборди послуг ментального здоров’я із понад 2 200 послугами
  • дашборд для ветеранів із понад 2 400 послугами для ветеранів та членів їх сімей

Щоб зробити комунікацію людей із державою ще зручнішою, Вінницька ОВА популяризує низку диджитал-рішень:

  • розбудова мережі ЦНАП для полегшення доступу всіх груп населення до державних послуг і сервісів
  • розвиток е-демократії: 60 із 63 громад  області запровадили електронні петиції й звернення. 38 використовують електронні консультації
  • забезпечення доступу до швидкісного інтернету та Wi-FI у публічних місцях та облаштування укриттів шкіл на 80% і лікарень на 64%

У 2023 році Вінницька область увійшла до четвірки лідерів України за рівнем базової доступності офіційних вебресурсів за результатами щорічного моніторингу 100 державних сайтів. Дизайн офіційного вебсайту відповідає міжнародному стандарту з вебдоступності Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.2).


Цифровізація Вінниччини — це діяльність на основі потреб, швидка реакція та готовність діяти задля реалізації цифрових задумів і залученість усіх мешканців області.