Вебпортал працює у бета-версії

На Волині заклади вищої освіти затверджують стратегії цифровізації

Волинська область

11 червня 2024, 19:02

Перегляди:

На Волині заклади вищої освіти затверджують стратегії цифровізації

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки затвердили Стратегію цифровізації на 2024–2028 роки та план її реалізації.

Мета Стратегії цифровізації — створити цифрову екосистему для інноваційного навчання та досліджень через впровадження цифрових технологій. Також для надання зручних електронних послуг усім зацікавленим сторонам.

«Затвердження Стратегії цифровізації — визначна подія для університету, що сприятиме створенню сучасного, інноваційного та високотехнологічного навчального середовища і, відповідно, забезпеченню якісного освітнього процесу. Вдячна за те, що заклади вищої освіти Волині не лише активно долучаються до цифрових проєктів, а й самостійно впроваджують цифрові рішення», — зазначила Вікторія Левчук, заступниця голови обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)

Стратегія передбачає досягнення основних цілей, а саме:

  • зручне та безпечне цифрове освітнє середовище
  • цифрове забезпечення всіх процесів діяльності науково-педагогічних працівників
  • цифрові сервіси для дослідження та інновацій
  • стійка й доступна комунікація через цифрові медійні майданчики університету
  • цифрове адміністрування та мінімізація документообігу на паперових носіях. 

«Затверджена Стратегія цифровізації охоплює всі ключові аспекти діяльності Волинського національного університету імені Лесі Українки: освіту, викладання, дослідження й інновації, комунікацію та адміністрування. Вона спрямована на створення зручної для всіх сторін цифрової екосистеми — інноваційного цифрового університету. Це сприятиме покращенню якості освітнього процесу, дослідницького середовища та автоматизації управлінських процесів. Лесин Університет має на меті стати регіональним цифровим інноваційним хабом та лідером у розвитку й упровадженні новітніх інформаційних технологій», — зазначив Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Першими кроками реалізації Стратегії є впровадження цифрових систем для адміністрування діяльності університету та освітнього процесу. Це передбачає інформатизацію бізнес-процесів та використання цифрових інструментів для підвищення якості освітньої діяльності.

Стратегія також зосереджується на створенні інклюзивного цифрового середовища, доступного для всіх, включно з особами з інвалідністю. Цифровізація дасть змогу надавати освітні послуги людям, які не можуть відвідувати кампус, забезпечуючи доступ до освіти з будь-якого місця для всіх учасників освітнього процесу.

При підготовці Стратегії були адаптовані напрацювання щодо цифровізації, запропоновані університетом при формуванні стратегії розвитку Луцької міської територіальної громади, досвід співпраці з ІТ-компаніями, що є стейкхолдерами окремих освітніх програм та роботодавцями для здобувачів освіти ІТ та суміжних напрямів.

Також у 2023 році Луцький національний технічний університет затвердив Стратегію цифрової трансформації. 

Навчальний заклад активно впроваджує заходи з реалізації цифрових проєктів. Зокрема, у ЛНТУ запроваджено та успішно використовується платформа LMS Moodle, що створює нові можливості для доступу до знань у будь-який час та з будь-якого місця. Нею скористалися понад 11 000 учасників освітнього процесу. 

«Стратегію цифрової трансформації Луцького національного технічного університету затверджено у 2023 році. Завдяки процесу цифровізації система освіти стає більш мобільною, персоналізованою, гнучкою; змінюються зміст, методи, засоби та технології навчання, організаційні форми навчання й управління діяльністю, що призводить до кращих змін у діяльності здобувачів та викладачів. Упровадження нових цифрових можливостей дає нам змогу сьогодні бути ще більш конкурентними на ринку освітніх послуг», — зазначила Ірина Вахович, ректор ЛНТУ.

Крім того, в університеті функціонує інституційний репозиторій, який призначений для зберігання різноманітних методичних вказівок, що використовуються в освітньому процесі. Також запроваджено електронний кабінет викладача й студента, мобільний додаток для зручного доступу до розкладу занять та створюється цифровий кампус.

Також Стратегії передбачають створення повновимірного цифрового зображення університету — е-Університет. Це сприятиме сталому регіональному розвитку, розширенню кола здобувачів освіти, впровадженню систем освіти, розвитку досліджень та інновацій, інтернаціоналізації університету.