Вебпортал працює у бета-версії

Сприяємо сталому розвитку України, продовжуємо цифровізацію громад: у Волинській області відбувся триденний форум

Вчора о 14:36

Перегляди:

Сприяємо сталому розвитку України, продовжуємо цифровізацію громад: у Волинській області відбувся триденний форум

2-4 жовтня у м. Луцьк відбувся Форум «Комплексне просторове планування громад — основа сталого розвитку України», спрямований на зростання потенціалу громад. На форумі обговорили планування розвитку громад під час війни та після відновлення. Учасники зосередились на тому, як безпечно й ефективно організовувати території, як відновлювати інфраструктуру та забезпечити комфорт людей.

Комплексний план просторового планування громад дозволяє якісно організувати використання землі, ресурсів і інфраструктури громади. Це допомагає зробити простори зручними для життя, забезпечити порядок у забудові й зберегти природу.

«Проєкт USAID  «ГОВЕРЛА» допомагає Україні вдосконалювати законодавство для місцевого самоврядування, підтримує децентралізацію та залучає громадян до управління. Ми докладаємо зусиль, щоб громади розвивались якісно, покращуючи життя людей», — підкреслила Майя Гоголадзе, керівник проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Мінцифра сприяє цифровізації громад, щоб пришвидшити автоматизацію адмінпослуг, розвиток електронного урядування, доступ до інтернету, використання зручних дашбордів і застосунків, щоб цифрові послуги спрощували життя людей.

«Мінцифра активно допомагає громадам диджиталізуватись. Внаслідок реформи децентралізації громади отримали більше можливостей для розвитку. Ми прагнемо, щоб кожна територіальна громада самостійно керувала процесами цифровізації. Для цього в громадах призначають заступників із цифровізації та цифрових лідерів, готових драйвити культуру цифровізації. Ми пропонуємо використовувати інструменти платформи Дія.Цифрова громада. Це простір для співпраці цифрових лідерів. Там вони можуть отримати доступ до кабінету, бази знань з усіма необхідними ресурсами, цифрового путівника, Індексу трансформації регіонів і громад. Індекс цифрової трансформації територіальних громад України є одним з інструментів, що допомагають нам вимірювати та моніторити рівень цифровізації, щоб оцінити прогрес у громадах», — керівник регіональної цифрової трансформації при Міністерстві цифрової трансформації Ігор Панченко.
 
Впродовж трьох днів учасники Форуму:

прослухали виступи провідних експертів у галузі просторового планування
взяли участь у панельних дискусіях на тему законодавчих змін щодо управління в громадах
дізнались більше про просторове планування під час воркшопів
проаналізували досвід успішних кейсів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
розширили коло партнерів та знайшли нові можливості для співпраці

Форум став майданчиком для обміну знаннями й досвідом. Учасники надихнулись та отримали нові знання та інструменти, щоб просувати сталий розвиток у громадах.

Детальніше про дільність Мінцифри та новини щодо цифровізації регіонів і громад можна дізнатись на порталі Дія.Цифрова громада: https://hromada.gov.ua/ 

Організатори форуму – Програма USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»). Проєкт сприяє Уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги. Загалом підтримка Проєкту охоплює 11 областей і 103 громади.